TVDidam groeit naar ruim 500 leden

Tekst en foto: Natasja Scheerder [Stem van Montferland]

Tennisvereniging Didam zit flink in de lift. Waar de vereniging vorig voorjaar nog ruim driehonderd leden had, staat de teller inmiddels boven de vijfhonderd. Met name de aanleg van twee padelbanen droeg bij aan de groei. Al profiteerde de tennisclub ook van de coronamaatregelen bij andere sportverenigingen.

Terwijl sportscholen een groot deel van het jaar gesloten bleven en andere sportverenigingen slechts een deel van hun leden mochten ontvangen, konden de tennisverenigingen hun leden wel ‘gewoon’ faciliteren. Alleen dubbelen was een aantal maanden niet toegestaan.

“Uiteraard was dat in ons voordeel”, zegt Wilco Fühler, voorzitter van de Technische Commissie. “Zo is een groot aantal voetballers en sportschoolleden (zomer/winter)lid geworden. Toch heeft vooral de aanleg van de padelbanen ons veel nieuwe leden opgeleverd.”

De vereniging heeft inmiddels ruim tweehonderd padelspelers, waarvan zo’n zeventig spelers al lid waren. Van de nieuwe leden komen er ongeveer dertig uit Zevenaar en evenzoveel uit Doetinchem. “Daarmee hebben we ook een duidelijke regiofunctie”, vindt voorzitter Eric Jansen. “Onze winteractie loopt op 30 april af en dan moeten we natuurlijk afwachten hoeveel leden er overblijven. Maar 54 van de bijna honderd winterleden hebben hun lidmaatschap inmiddels verlengd naar een jaar.”

Extra padelbanen
Dus denkt de tennisvereniging al weer na over de bouw van extra padelbanen. “We willen de nieuwe leden natuurlijk graag behouden”, zegt Fühler. “Dan is het een uitdaging om ze tevreden aan het sporten te houden. Met ruim tweehonderd padellers zitten de twee padelbanen nu eigenlijk vol”, weet Jansen. “Dan moeten we na de zomer misschien wel een besluit nemen over de aanleg van twee nieuwe banen.”

Volgend jaar moet TVD echter ook investeren in het vervangen van de kunstgras tennisvelden op de banen 1, 2 en 3. Verder is het dak van het clubgebouw aan vervanging toe. “Door de nieuwe padelbanen commercieel te maken, hopen we extra geld voor de aanleg binnen te halen”, zegt Jansen.

Jansen wil daar graag het bedrijfsleven bij betrekken. “Misschien willen zij investeren en hun personeel bij ons laten sporten. Bovendien willen we onze banen graag verhuren aan niet-leden. Dat was al het idee op de huidige padelbanen, maar die zitten nu zo vol dat het al lastig is om de eigen leden te bedienen. Er liggen dan ook nog genoeg uitdagingen.”

500ste lid
De afgelopen zes maanden zijn de eerste doelstellingen echter behaald. De vereniging wilde graag groeien en een stabiele basis bouwen voor de toekomst. “Dat is gelukt”, jubelt Fühler. “Er heeft een aanzienlijke verjonging plaatsgevonden en we hebben inmiddels 514 leden. Daar vallen waarschijnlijk nog wat winterleden van af, maar 1 mei verwachten we zeker 500 jaarleden te hebben.”

Officieel werd het 500ste lid 31 maart al begroet. Charl Stapelbroek viel die eer te beurt en werd vorige week door de vereniging met een bos bloemen en cadeaubon in het zonnetje gezet. Zijn eerste ervaringen met de club zijn zeer positief. “Ik ben onder de indruk van de accommodatie”, zegt hij. “Alles is erg goed gefaciliteerd. Maar ook de toegankelijkheid en flexibiliteit van de vereniging spreken me aan.”

Stapelbroek doelt daarmee onder andere op het pasjes- en afhangsysteem. Leden hebben de beschikking over een pasje, waarmee ze zelf digitaal een baan kunnen afhangen en het sportcomplex kunnen betreden. “Via de app kan ik vanuit huis al een baan reserveren. Daarbij kan ik met het pasje overal naar binnen. Het is mooi dat de club haar leden die vrijheid en verantwoordelijkheid geeft. Zo kan ik altijd sporten wanneer ik zin en tijd heb.”

Foto: Onlangs werd Charl Stapelbroek (midden) als 500ste lid van TVD in het zonnetje gezet door Wilco Fühler (links) en Eric Jansen.